Обиљежен Свјетски дан превенције против можданог удара

30.10.2023.

Запослени у Дому здравља Вишеград данас су грађанима ове општине бесплатно мјерили крвни притисак и шећер у крви поводом Свјетског дана борбе против можданог удара.

Медицински техничар Драгана Рајак рекла је да је циљ активности да се укаже на важност држања крвног притиска под контролом, те да се пацијенти придржавају свих препорука породичног љекара и кардиолога како би спријечили евентуално обољење и на тај начин очували своје здравље.

Она је истакла да се овој превентивној активности која је спроведена у организацији вишеградског Дома здравља одазвало око 60 грађана.

Мождани удар је први узрок смртности, а код 30 одсто људи који га преживе оставља трајне посљедице у виду тешког инвалидитета.

Превенција можданог удара подразумијева примјену здравих животних стилова, правилну исхрану, физичку активност, редовну контролу крвног притиска, масноће у крви, дијабетеса, као и избјегавање конзумирања алкохолних пића и цигарета.

Свјетски дан борбе против можданог удара обиљежава се 29. октобра с циљем да се јавност упозна о симптомима ове болести, начину лијечења обољелих, али и мјерама превенције.

Свјетска организација за мождани удар обиљежавање овог датума је покренула 2006. године.

СРНА