Обиљежен Свјетски дан пчела

20.05.2024.

Савез удружења пчелара Републике Српске и Удружење пчелара Вишеград обиљежили су данас Свјетски дан пчела и озваничили почетак акције „За пчеле спас, добробит за све нас“, односно садње 10.000 медоносних стабала.

Предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске Дамир Барашин рекао је да је веома важно упознати све са значајем пчела и опрашивања.

„Пчеле опрашују више од 80 одсто биљака, те је сваки трећи залогај који поједемо резултат рада пчела на опрашивању“, истакао је Барашин.

Он је нагласио да су пчеле угрожене и да је веома важно дати подршку свим пчеларима.

Према његовим ријечима, уз едукације пчелара Савез ће до краја године сповести акцију „За пчеле спас, добробит за све нас“, односно садњу 10.000 медоносних стабала, а та акција биће настављена и у наредним годинама.

Предсједник Удружења пчелара Вишеград Александар Масал рекао је да нема здравог живота без пчела.

„Захваљујући општини Вишеград обновили смо наше чланство, организујемо бројне манифестације које скрећу пажњу јавности на значај пчела и пчеларства“, истакао је Масал.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да подршка општине пчеларима неће изостати ни у будућности.

У Републици Српској дјелује 66 удружења пчелара, а на Горњодринској регији регистровано је 300 пчелињака са 10.000 пчелињих заједница.