Обиљежен Међународни дан толеранције

16.11.2016.

dan-tolerancije

Поводом обиљежавања 16. новембра – Међународног дана толеранције, малишани вишеградског обданишта „Невен“, ученици Основне школе „Вук Караџић“ и чланови културно-умјетничких друштава из овог града организовали су у Дому културе забавни програм под називом „Волимо Вишеград“.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће Општина помоћи да ова манифестација буде одржана сваке године.

„Ми ћемо подржати толеранцију сваки дан, а не само у мјесецу када обиљежавамо међународни дан. Данашњи програм показао је да у Вишеграду има наде за младе“, додао је Ђуревић.

Координатор програма обиљежавања Међународног дана толеранције Славко Хелета рекао је да је циљ овог пројекта да буде представљено све оно позитивно у области културе и друштвеног организовања на подручју Вишеграда.

„Циљ нам је да појединци превазиђу своје ставове који нису у духу толеранције“, додао је Хелета.

Општина Вишеград, у сарадњи са ОЕБС-ом, додијелила је признање за најтолерантнијег појединца, односно организацију, које је припало Удружењу жена обољелих и лијечених од карцинома дојке „Аска“ из Вишеграда.

Предсједник овог удружења Светлана Новаковић каже да је први пут за 10 година, колико постоји Удружење, препознат значај његовог рада.

„Учествовали смо у многим акцијама, а заједно рјешавамо и проблеме које имају наше чланице. Придружили смо се кампањи чији је циљ био да се купе мамографи, што смо и успјели“, истакла је Новаковићева.

У оквиру данашњег програма додијељене су награде за најбољи литерарни и ликовни рад, а најбољи учесници су награђени вриједним наградама.

Програм који је организован у Вишеграду дио је активности које Мисија ОСЦЕ-а у БиХ организује у оквиру обиљежавања Међународног мјесеца толеранције.

СРНА