Обиљежен дан Војске Републике Српске

12.05.2017.

Делегација општинске Борачке организације данас је у Вишеграду положила вијенце на централни споменик браниоцима Републике Српске, поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске /ВРС/.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић истакао је важност обиљежавања Дана Војске Републике Српске, те поручио да се не смију заборавити борци који су дали живот за Српску, али ни демобилисани борци.

Васић је позвао демобилисане борце и грађане да присуствују обиљежавању 25 година од формирања Вишеградске бригаде 19. маја, када ће бити одржана свечана академија, а дан касније постројавање демобилисаних бораца.

Командант Друге лаке подрињске бригаде Лука Драгичевић напоменуо је да је Војска Републике Српске формирана као одговор на непријатељске подухвате муслиманских паравојних формација.

Он је навео да је 29. октобра 1992. године Вишеград одбрањен послије опште офанзиве. „Вишеградска бригада имала је око 1.700 бораца, а 1. јуна 1993. године Вишеград је потпуно ослобођен. У тој борби за Вишеград и Републику Српску животе је дало 144 припадника Вишеградске бригаде“, навео је Драгичевић.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је прије 12 година у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

СРНА