Обиљежен Дан одбране

27.10.2023.

Дан одбране Вишеграда у Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен је данас обиласком ратних положаја на Горњој и Доњој Лијесци, гдје је Војска Републике Српске заједно са мјештанима прије 31 годину успјела да сачува град од напада муслиманских снага.

Код централног споменика у близини храма Светог Саве на Горњој Лијесци служен је парастос и положено цвијеће.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић одржао је предавање на Доњој Лијесци ученицима Средње школе „Иво Андрић“ о значају борби које су се водиле крајем октобра 1992. године на овим положајима.

„Октобар 1992. године био је мјесец страдања у општини Вишеград. Око 50 бораца наше бригаде животе је дало на многим положајима у околини Вишеграда. На данашњи дан прије 31 годину бранила се и одбранила слобода нашег народа“, истакао је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је важност овог дана који се никада не смије заборавити, као ни они који су животе уградили у темеље слободне Републике Српске.

„Битно је да на оваквим окупљањима присуствују млађе генерације да би научиле и запамтиле све оно што се дешавало у Одбрамбено-отаџбинском рату. Овакви историјски часови би требало да пређу у традицију и да са генерације на генерацију преносимо све оно што се дешавало у том периоду“, напоменуо је Ђуревић.

Борац Војске Републике Српске Предраг Мирковић рекао је да је као припадник Четврте чете Вишеградске бригаде тих дана био на српским положајима које су нападале бројчано јаче муслиманске снаге.

„Однос снага био је десет према један у њихову корист. Веома жестоко су нападали и на све начине покушавали да пробију ову линију, али нису успјели јер смо ми били веома добро организовани, очекивали смо те нападе и успјели смо да им одговоримо“, истакао је Мирковић.

Према његовим ријечима, циљ такозване Армије БиХ био је да се пробије до Вишеграда, а затим и освоји објекат вишеградске Хидроелектране, међутим, иако бројчано слабији борци Вишеградске бригаде су тај план осујетили.

Делегације Борачке организације и општине Вишеград обишле су и положаје на Доњој и Горњој Лијесци, као и на Кочариму гдје су се од 22. до 29. октобра 1992. године водиле борбе за ослобођење Вишеграда.

У овим борбама које су почеле 22. и трајале до 29. октобра живот је изгубило седам бораца Вишеградске чете, погинула су и четири цивила, а само породица Танасковић тог је дана изгубила три своја члана.

СРНА