Обиљежен Дан одбране градa

30.10.2021.

Дан одбране Вишеграда у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен је данас обиласком ратних положаја на Горњој и Доњој Лијесци, гдје је Војска Републике Српске заједно са мјештанима прије 29 година успјела да сачува град од напада муслиманских снага.

Ти поводом код централног споменика код Храма Светог Саве на Горњој Лијесци служен је парастос и положено цвијеће.

Некадашњи командант Вишеградске бригаде Војске Републике Српске Лука Драгичевић рекао је да су припадници ове бригаде формирали Интервентну чету која је одмах притекла у помоћ борцима који су данима одолијевали жестоким нападима.

„Храбри борци су, уз мало војничке среће, успјели да минобацачком паљбом ликвидирају командни кадар противника, што је осујетило њихов даљи продор према Вишеграду“, нагласио је Драгичевић.

Некадашњи борац Вишеградске бригаде Бранко Петровић рекао је да је окршај 29. октобра 1992. године био веома тежак.

„Била је то права борба за одбрану Вишеграда јер су елитне јединице противника биле спремне да уђу у град, а њихови команданти су већ упутили захтјев нашој команди да се предамо, уз пријетњу да ће у подне бити на вишеградској ћуприји, али ми смо то спријечили“, истакао је Петровић.

Горан Трифковић, који је тог дана рањен у непосредној близини куће, каже да су надљудским напорима успјели да одбране Доњу Лијеску.

„Имали смо страдалих војника и цивила, те доста рањених, међу којима сам био и ја, али вратили смо наше положаје и одбранили град“, рекао је Трифковић.

Начелник општине Младен Ђуревић навео је да је, захваљујући људима који су дали своје животе за одбрану Вишеграда и Републике Српске, Вишеград остао град слободе.

„Захваљујући њима ми данас слободно живимо. Желим да захвалим свима који су несебично дали своје животе и дијелове тијела за стварање слободе и Републике Српске“, нагласио је Ђуревић.

Припадници такозване Армије БиХ су од 23. до 29. октобра 1992. године свакодневно вршили нападе на одбрамбене положаје Вишеградске бригаде, а главни напад су извели 29. октобра с циљем уласка у Вишеград.

Њима су се супротставиле бројчано слабије чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске које су након тешких борби извојевале побједу и одбраниле град.

Током напада муслиманских снага 29. октобра 1992. године страдало је седам припадника Војске Републике Српске и четири цивила.

СРНА