Обиљежен Дан несталих лица

30.08.2019.

Подјелом мајица, беџева и тамних балона са симболичним натписом „Гдје је?“, општинска организација Црвеног крста Вишеград обиљежила је данас Међународни дан несталих лица.

Секретар општинске организације Црвеног крста Душко Самарџић рекао је да балони симболично представљају тежак терет који породице несталих носе дуже од 20 година.

„Носећи балоне и узимајући беџеве наши грађани су изразили солидарност са породицама и симболично преузели дио њиховог терета. У оквиру овог обиљежавања организоваћемо пријеме за породице несталих лица и на тај начин ћемо симболично показати бригу о њиховим несталим члановима“, навео је Самарџић.

Он је нагласио да се, према подацима Међународног комитета Црвеног крста у БиХ, још увијек трага за 7.000 лица од којих 1.660 у Републици Српској.

„Процес тражења је тежак и спор због субјективних и објективних околности. Све три стране оспоравају број жртава, ту су и објективне околности узимање ДНК анализа. Убрзање овог процеса је јако тешко и потребна је подршка породицама несталих и заједнички напори свих сегмената у БиХ“, истакао је Самарџић.

Он је навео да за овако спор процес идентификације велику одговорност сноси Комисија за тражење несталих лица, као и објављивање ДНК анализа тијела која су већ пронађена.

Волонтер Црвеног крста Јована Вујичић рекла је да се овим даном жели указати на нестала лица, скренути пажња на њихове породице и показати солидарност на тугу коју осјећају.

СРНА