Обиљежен Дан Кочаримског одреда

16.06.2019.

Служењем помена погинулим борцима у манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда данас је обиљежен Дан Кочаримског одреда 4. чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске.

Некадашњи командант Вишеградске бригаде Лука Драгичевић рекао је да је Кочаримски одред одиграо кључну улогу у заштити и одбрани српског народа на подручју Вишеграда од терора који су вршиле „Зелене беретке“ и друге паравојне формације.

„Разлог формирања одреда била су премлаћивања Срба, отимање личног наоружања за које су грађани имали дозволе, барикаде по граду, забрана проласка аутобусима из Србије, заточење полицајаца, паљење српске заставе и друге провокације“, додао је Драгичевић.

Борац Кочаримског одреда Ново Рајак рекао је да је одред бројао око 50 младих бораца, од којих је 33 положило своје животе за одбрану Републике Српске.

„У њихову част ми настављамо да обиљежавамо овакве догађаје да се не заборави и да што дуже ово сјећање остаје кроз историју нашег народа“, навео је Рајак.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово значајан датум, не само за Вишеград, већ и за Републику Српску.

„Општина Вишеград ће увијек подржавати овакве догађаје, јер да није било бораца данас не би живјели у слободној Републици Српској. На нама је да његујемо и обиљежавамо овакве догађаје“, навео је Ђуревић.

СРНА