Обиљежен Дан Кочаримског одреда

16.06.2020.

У Манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци данас је служен помен погинулим борцима Кочаримског одреда Четврте чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, а на спомен-обиљежје у селу Кочарим положено је цвијеће, поводом обиљежавања Дана Одреда.

Предсједник општинске борачке организације Александар Савић рекао је да су борци Кочаримског одреда имали кључну улогу у одбрани српског народа Вишеграда од терора којем су били изложени.

„Да није било Кочарима и овог одреда Срби би имали поново Стари Брод и неке нове Милошевиће. Захваљујући овим људима, који су схватили да су у протеклом рату страдале читаве породице и нестајала села, они су се организовали и показали нама у Вишеграду како треба да се бранимо“, рекао је Савић.

Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић рекао је да је народ овог краја добром организацијом успио да заштити своја огњишта, али и Вишеград и допринесе очувању Републике Српске.

„Наша обавеза, прије свега нас из општине, јесте да обиљежавамо овакве датуме и да дамо значај свима који су поднијели велику жртву за стварање Републике Српске“, нагласио је Ђуревић.

Борац Кочаримског одреда Горан Трифковић рекао је да је приликом оснивања Одред бројао око 30 војника и да је касније прерастао у Четврту чету Војске Републике Српске, која је одржавала линију од Вишеграда до Сјемећа.

„Командант Добро Нинковић нас је организовао и подијелио у групе, наоружали смо се, а Чета је касније бројала око 80 бораца. Наша обавеза је била да под својом контролом држимо пут према Рогатици“, навео је Трифковић.

Он је истакао да је на почетку рата на Кочариму изгубио брата, те да је много бораца погинуло у засједама на одржавању овог пута и комуникације.

„Сви припадници Одреда били су људи са овог краја. Приликом напада муслиманских снага на Вишеград, успјели смо се одбранити на Доњој Лијесци и потиснути њихове снаге према Међеђи и Устипрачи“, подсјетио је Трифковић.

Борац Кочаримског одреда Ново Рајак истакао је да је формирање одреда био одговор на звецкање оружјем комшија муслимана и да је укупно 33 војника овог одреда дало животе за одбрану Републике Српске.

„Једини вид комуникације Вишеграда и Рогатице је био пут преко Сјемећа и овај наш дио овдје, а конфигурација терена и географски положај био је такав да су сва муслиманска села била око наших. Били су прилично надмоћнији и бројнији, бранили смо се, а било је ситуација када је у групама од три војника брањено село. Одбијали смо нападе иако су нам правили засједе, али смо на крају некако истрајали“, нагласио је Рајак.

СРНА