Обиљежавање Дана руских добровољаца, вечерас пројекција документарног филма

11.04.2024.

Дан руских добровољаца биће обиљежен данас и сутра у Вишеграду у знак сјећања на тројицу Руса који су у борбама код овог града страдали 12. априла 1993. године.

Тим поводом вечерас ће у 19.00 часова у биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду бити приказан документарни филм руске новинарке Анжелике Кареткине „Свети Сава – руска боја на српској застави“.

Парастос на војничком гробљу Мегдан биће служен сутра у 11.00 часова, потом ће бити положено цвијеће испред Спомен-обиљежја, а потом је у 11.30 часова планирано обраћање званичника.

Изложба фотографија под називом „Русија, најљепша земља“ биће отворена у 12.00 часова у Градској галерији Вишеград.

Организатори изложбе су Центар руског географског друштва у Србији, Градска галерија Вишеград и Удружење грађана Српско-руска заједница „Завет“.

Дан руских добровољаца уврштен је у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Из општинске Борачке организације су навели да је од 1992. до 1995. године у Одбрамбено-отаџбинском рату страдало 37 руских добровољаца.

СРНА