Обиљежавање 76 година од усташког покоља 6.000 Срба у Старом Броду

09.03.2018.

У Старом Броду код Вишеграда 22. марта биће обиљежено 76 година од усташког покоља 6.000 Срба из источног дијела БиХ које су у прољеће 1942. године убиле усташе, припадници Црне легије Јуре Францетића.

Свештеник Драган Вукотић подсјетио је да је у прољеће 1942. године из Сарајева кренуло 10.000 усташа са намјером да протјерају и побију српско становништво, а српски народ са подручја Сарајева, Олова, Кладња, Романије, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице у збјеговима је кренуо према Вишеграду да пређе Дрину и спас потражи у Србији.

„У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје и збјегови су кренули низ Дрину према селима Милошевићи и Стари Брод гдје се налазила скела“, рекао је Вукотић Срни.

Он је навео да су усташе сустизале збјегове и на најокрутније начине вршиле покоље над српском нејачи.

Према његовим ријечима, од половине марта до 2. маја страдало је више од 6.000 жена, дјеце и стараца, а најмасовни покољ догодио се на православни празник Младенце 22. марта 1942. године.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом ће 22. марта од 12.00 часова служити парастос за убијене и освештати темеље спомен-музеја у Старом Броду који ће свједочити о највећој гробници Срба из 1942. године на овом простору.

Полагање цвијећа на спомен-плочу и полагање ружа у ријеку Дрину планирано је у 12.45 часова, након чега ће услиједити обраћање званичника.

Обиљежавање организује Црквена општина Вишеград у сарадњи са општинама Рогатица, Соколац и Вишеград.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

У Старом Броду је 2008. године подигнуто обиљежје, а у плочама од камена уклесана су имена убијених.

СРНА