О српском писаном насљеђу и историји средњовјековне Босне и Хума

15.06.2017.

Научна конференција „Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне и Хума“ биће одржана у Андрићевом институту у Андрићграду од 19. до 21. јуна, рекла је Срни члан Научног одбора конференције Зорица Никитовић.

„Конференција је посвећена питањима језичког, књижевног, историјског и општекултурног насљеђа српског народа у БиХ. У том погледу, планирани научни скуп први је озбиљан корак, дугорочни пројекат који укључује шири круг наших најистакнутијих научника на пољу филологије, историје, теологије и сродних области“, навела је Никитовићева.

Она каже да ће на конференцији бити разматрана најактуелнија питања која су данас предмет учесталих ненаучних злоупотреба, питања историјског утемељења средњовјековне Босне и Хума, питање језика и писма старих текстова, као и њиховог духовног изворишта.

Никитовићева је рекла да је учешће на конференцији потврдило тридесетак угледних научника, академика и еминентних професора.

Научну конференцију организују Филозофски факултет Источно Сарајево, Филолошки факултет Бањалука, Филозофски факултет Бањалука, Друштво наставника српског језика и књижевности и Друштво историчара Републике Српске и Андрићев институт.

СРНА