Некретнине на своје име уписује само 30 одсто жена

21.03.2018.

У Републици Српској, према статистици из 2017. године, некретнине на своје име уписује само 30 одсто жена, рекао је данас Стојан Јунгић из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

„И жене имају право на упис некретнина, не треба да се по инерцији одричу насљедства већ да, у складу са прописима и законима, врше преношење својих некретнина“, нагласио је Јунгић у Вишеграду на округлом столу о теми „Родна равноправност у земљишној администрацији“.

Џендер консултант на пројекту Саша Савичић рекао је да подаци указују на то да је мањи проценат жена власника непокретности, те да је неопходна њихова едукација да би увидјеле у којој мјери могу искористити законом дата права и остварити оно што им гарантује равноправнији однос у дијелу имовинско-правних односа.

Према његовим ријечима, главни проблем је традиција према којој некретнине насљеђују мушки чланови породице, док се жене тог права одричу.

„Жене у много мањој мјери уписују на себе некретнину коју стичу у браку заједнички, те ускраћују себи многа права. И жене и мушкарци имају право да буду носиоци својине над непокретностима и то их чини равноправним у односима унутар породице, у одлучивању и у могућности за предузетништво, да тако остваре своје потенцијале. Неопходно је да у нашем друштву заживи култура општег признања, да свако и треба, и може, и мора бити носилац некретнине заједно са својим партнером“, нагласио је Савичић.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је да је општина подржала ово предавање, на којем су учествовали представници општинске управе и чланови комисије Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

СРНА