На конкурс „Пјесме Андрићграду“ стигло 300 пјесама из 12 земаља

10.12.2017.

У Андрићграду је одржана манифестација „Пјесме Андрићграду“ поводом трећег конкурса на који је стигло око 300 пјесама из 12 земаља.

Божидар Шкобић из локалног Поетског клуба „Знакови“, организатор конкурса, рекао је да су пристигле пјесме од 189 аутора, а да су у Зборник ушле одабране.

Шкобић је навео да је прво мјесто припало Миодрагу Томићу из Стублине, друго мјесто Мају Даниловићу из Београда, Марији Ранђеловић из Бабушнице и Слађани Миленковић из Сремске Митровице, а треће Александри Мишић из Чачка, Ивану Гаћини из Задра и Зорици Лешојевић Станојевић из Чачка.

Специјална похвала додијељена је Јовану Д. Петровићу из Петровца на Млави, Миљану Сандићу из Пљеваља, Бори Граховцу из Билеће, Елени Бујевич из Украјине, Драгани Мрђи из Београда, Данијели Ђуковић из Бијелог Поља, Јелени Кујунџић Мајур из Шапца, Радославу Стојановићу из Ниша, Љиљани Фијат из Новог Сада и Драгани Ђурковић Тошић из Чачка.

Члан жирија Аћим Тодоровић каже да су изабрани најквалитетнији и најбољи учесници конкурса.

Према његовим ријечима, Андрићград је изузетан у туристичком, историјском смислу и завређује овакву манифестацију.

Другонаграђени пјесник Мајо Даниловић рекао је да је конкурс само доказ одговорности према изговореној ријечи „на чему је саздан овај град“.

„Свака греда овог града је од ријечи, овај град је посвећен језику, књижевности, он има универзалне вриједности, симболе и не може за пјесника бити већи изазов и да му отвори бољу имагинацију него што је овај конкурс“, навео је Даниловић.

Учесник конкурса Вања Шљука, која 30 година пише пјесме, рекла је да је учествовала са двије пјесме, које су љубавне и разликују се од осталих.

Пјесник Радомир Рашо Јагодић рекао је да овај конкурс говори о Андрићграду, те да је ријеткост да пјесници из цијелог свијета пишу о Вишеграду и Андрићграду и да је препознат широм свијета.

Конкурс је расписан 5. фебруара.

СРНА