Митрополит Хризостом: Српски народ се никада не смије дијелити

28.06.2018.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Светог кнеза Лазара у Андрићграду, поводом Видовдана – храмовне крсне славе, те нагласио да је порука овог великог празника – да се Срби никада не смију дијелити.

Митрополит Хризостом је честитао крсну славу Видовдан – дан када се сјећамо великог догађаја који је започет давне 1389. године и траје до дана данашњег.

„Косово је за нас, не само завјет, већ и светиња, то је наша Голгота. Није само Голгота на Косову, већ свуда гдје Срби страдају. Када неко пита нас Србе зашто славимо Видовдан, јер је Видовдан сјећање на изгубљену битку, ми одговарамо супротно – да је битка изгубљена, али косовски завјет је неуништив и непопбједив“, истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом рекао је да је порука овог великог празника, да се српски народ никада не треба дијелити, већ увијек сједињавати и градити јединство, слогу и љубав као што је то чинио Свети кнез Лазар.

У бесједи о кнезу Лазару, митрополит Хризостом је рекао да је тај светитељ слушао добро свете оце монахе о томе шта је живот.

„Онај који мисли да ће свој живот сачувати на свој начин изгубиће га, а онај који свој живот да Господу или као жртву или за ближњега свога, тај ће свој живот сачувати. Управо то је урадио Свети кнез Лазар. Многи се диве његовом опредељењу, али он је био просвећени деспот, кнез и владар српски“, истакао је митрополит Хризостом.

Према ријечима митрополита Хризостома, кнез Лазар је био свјестан да ће изгубити битку, јер је био слаб због унутрашњих раздора и неслога.

„Данас се сјећамо те велике битке Светог кнеза Лазара, који је био потпуно свјестан да је био слаб због унутрашњих раздора и неслога међу Србима тога времена, који су царство цара Душана међу собом раздјелили као некада ону хаљину Господа Христа. Нажалост, то је цијена свих наших подјела и неслога које постоје све до данашњег дана“, поручио је митрополит Хризостом.

Митрополит је додао да треба остваривати јединство, љубав и слогу да би добили Царство небеско, јер ко добије Царство небеско тај вјечно живи као што живи данас Свети кнез Лазар.

Након литургије, освештан је иконостас у овом храму, а потом ће кренути свечана литија, након чега ће бити обављено ломљење славског колача.

СРНА