Митрополит Хризостом служио литургију на Мегдану

22.10.2017.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану.

„Онај ко упозна Бога тај ће наслиједити живот вјечни. Онај који не упозна Бога, он не може наслиједити живот вјечни“, рекао је митрополит Хризостом у својој бесједи.

Он је додао да је Господ Исус Христос дошао не само да проповједа вјеру и науку Божију, већ и да својим дјелима потврђује да је он Исус Христос, изасланик Божији, да га је Господ послао да изврши спасење човјека и спасење свијета.

„Данас славимо Свете оце васељенског сабора, а преко њих се сјећамо свих светих отаца, свих васељенских сабора који су се осам вијекова борили да сачувају цркву Божију од лажи, преваре и обмане коју су ширили јеретици“, истакао је митрополит дабробосански Хризостом.

Протојереј-ставрофор Александар Топаловић рекао је Срни да је долазак митрополита у канонску посјету једној црквеној заједници велики догађај за ту заједницу.

„У црквеном учењу епископ је икона Христова у оквиру Свете литургије. Огромна је радост када таква личност долази да кроз приношење Светих дарова учествује у заједништву са благочестивим народом овдје у Вишеграду“, рекао је Топаловић.

Према његовим ријечима, осим литургијског значаја долазак новог митрополита има и другу административну димензију.

„Знајући да ови наши крајеви дуже вријеме нису имали сталну црквену управу, доласком митрополита вјерни народ осјећа да је поново добио звијезду водиљу за свој духовни преображај“, истакао је Топаловић.

Он је додао да је ова посјета посебно значајна и за Храм Рођења Пресвете Богородице на Мегдану, гдје није служена архијерејска литургија у протеклих десет година.

СРНА