Милуновић: Руси су полагали животе за српску слободу

12.04.2022.

Руси су давали животе за српску слободу и притекли у помоћ када год је било потребно, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић у Вишеграду гдје је присуствовао обиљежавању Дана руских добровољаца.

Код Споменика погинулим руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан у Вишеграду данас је служен помен као знак сјећања на руске борце страдале у протеклом рату.

„То су људи који су срцем осјетили да је потребно помоћи српском народу. Они су, без икаквог позива, притиска или налога државе, дошли зато што су били свјесни да је српски народ угрожен, као и њихови преци вијековима прије тога“, истакао је Милуновић.

Он је истакао да ниједан од руских бораца није починио никакав ратни злочини, те да су часно и војнички извршавали све задатке.

Министар је подсјетио да су на данашњи дан 1993. у околини Вишеграда погинула три руска борца, да је у тој општини сахрањено шест добровољаца, у Миљевићима 12, по један у Билећи и Милићима, док су посмртни остаци осталих ексхумирани и пренесени у Русију.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је овај дан посвећен свим руским добровољцима који су несебично помогли српски народ на овим просторима када је било најпотребније.

„У знак захвалности на данашњи дан сваке године се окупимо на овом мјесту, то је најмање што можемо да учинимо. Радује ме што је био велики број људи и дјеце који су дошли да чују све о дешавањима деведесетих година“, навео је Ђуревић.

Предсједник Удружења грађана српско-руског пријатељства „Завет“ Саво Цвјетиновић рекао је да више од десет година обиљежавају овај датум и да је Удружење било предлагач овог датума Влади Републике Српске.

Цвјетиновић се осврнуо и на дешавања у Украјини, наводећи да је убијеђен да су режисери они који су режирали рат и сукобе на Балкану прије 30 година.

„Опет имамо медијске куће са Запада, исте оне које су сатанизовале српски народ, а сад сатанизују руски народ“, рекао је Цвјетиновић.

Након парастоса на споменик руским добровољцима, на којем је уклесано 37 имена страдалих, цвијеће су положили Милуновић, Ђуревић, представници борачких организација Вишеград, Ново Горажде, Стара Херцеговина, Сарајевско-романијска регија, Удружење грађана српско-руска заједница „Завет“ и Друштво црногорско-руског пријатељства „Петар Први“.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Дан руских добровољаца уврштен је у календар значајних историјских догађаја Републике Српске.

СРНА