Малишани посјетили библиотеку и галерију у Андрићевом институту

15.04.2024.

Малишани из вртића „Невен“ посјетили су данас библиотеку и Галерију „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту поводом Свјетског дана умјетности.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је да је посјета малишана веома важна јер наглашава кључну улогу коју научне и културне установе попут Андрићевог института имају у друштву.

„Ово дружење наглашава да умјетност и култура нису резервисани само за за одабране, већ су доступни свима, без обзира на узраст или образовање. Отварајући врата културних институција за дјецу већ од најранијег узраста, стварамо основу за будуће генерације које ће цијенити и његовати културно наслијеђе своје заједнице“, истакла је Ћећезова.

Она је нагласила да је ово прилика да се дјеца сретну са умјетношћу и културом, која ће обликовати њихов даљи развој и допринијети богатству њиховог исксутва.

Сарадник за васпитно-образовни рад Сања Кујунџић Тасић рекла је да је умјетност неизоставан дио дјетињства и развоја сваког дјетета, јер подстиче машту, креативност и емоционалну изражајност.

„У нашем вртићу настојимо да стварамо окружење за умјетнички развој дјеце. Ова посјета осим забаве има едукативни циљ, јер утиче на све аспекте дјечијег развоја, емоционални, физички, интелектуални и социјални“, истакла је Тасићева.

Петнаести април као Свјетски дан умјетности промовише свијест о креативним активностима. На овај дан организују се разне активности, како би се приказала различитост и богатство умјетности. Датум 15. април одабран је у част рођендана Леонарда да Винчија, једног од највећих умјетника.

СРНА