Логораши Јасеновца и Јастребарског поклонили се жртавама у Старом Броду

02.10.2017.

Група од 37 чланова Удружења преживјелих логораша „Јасеновац – Јастребарско“, у миру и тишини поклонили су се  сјенима српских страдалника у Старом Броду у знак великог поштовања према жртвама, које су звјерски уморене од стране усташа у прољеће 1942. године.

Предсједница овог удружења Добрила Кукољ, каже да су имали велику жељу да дођу на ово стратиште, након што су из штампе сазнали шта се овдје догађало.

„Ми ,који смо пропатили све те муке, обилазимо сва та стратишта по Хрватској и нашој Републици Српској, али нисмо хтјели дозволити да прво овдје не дођемо. И зато осјећамо велику олакшицу, јер ми смо једни од оних који су изгубили најмилије и проживјели страхоте рата“, казала је Кукољ, приликом свог обраћања пред спомен обиљежјем у Старом Броду.

Са упаљеним свијећама и сузних очију логораши су слушали казивање свештеника Драгана Вукотића , јер носе у себи сличну животну причу, која им се догађала још кад су били мала дјеца поткозарачких села. Одвајани су од мајки и очева, злостваљани, тјерани на исцрпљујући рад а неки од њих били су и покрштавани.

„Злочинци НДХ заувијек су нам урезали у сјећање стравичне призоре , којих се не можемо ослободити до краја живота“, казао је Миле Букмировић, показујући своју слику живог костура из логора Јастребарско.

„О размјерама злочина над Србима у Старом Броду, као и оним у хрватским логорима, тешко је говорити“,рекао је протојереј Драган Вукотић, који је хронолошки испричао све што се дешавало у прољеће 1942 године на овом мјесту.

Он каже да ће ускоро у комплексу „Стари Брод“, поред спомен капеле, почети изградња музеја, у којем ће бити поставка сачуваних фотографија и других експоната из тог периода, како би се свим будућим посјетиоцима на вјеродостојан начин приказало страдање српског народа од Сарајева до Старог Брода у прољеће 1942.године.

„Изложбени простор ће почети фотографијом одвођења Митрополита дабробосанског Петра Зимоњића, који је одведен из Сарајева у логор Јасеновац, па у Јадовно гдје је и погубљен. Биће обиљежна и сва стратишта ,која су годинама прећуткивана од јавности, као што су масовне гробнице у Хан Погледу, у засеоку Врањско код Рогатице, Осову, Црквинама и свим другим мјестима на боричком и романијском платоу, која су усташке каме српком крвљу залиле“, рекао је Вукотић.

Чланови удружења преживјелих логораша „Јасеновац-Јастребарско“, су на крају посјете Старом Броду, положили вијенац пред споменик браниоцима Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.