Литургијом и литијом обиљежена Мала Госпојина

21.09.2021.

Светом литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду и литијом од храма до зграде општине у Андрићграду обиљежена је крсна слава општине – Мала Госпојина, у присуству руководства општине, бројних грађана и гостију.

Обред ломљења славског колача обавило је свештенство са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем, у присуству запослених у Општинској управи и гостију.

„Заједно са Црквом Пресвете Богородице прослављамо крсну славу. Због епидемиолошке ситуације и неусвојеног буџета ове године обиљежавамо скромније славу, али је одзив грађана био велики“, рекао је Ђуревић.

Он је рекао да је период између слава био тежак, посебно због наставка епидемије, те позвао све да се вакцинишу како би стекли колективни имунитет.

„Скоро годину дана немамо усвојен буџет, завезане су нам руке да би могли реализовати инфраструктурне пројекте у нашој општини. Добро је што је закон омогућио да општине у таквој ситуацији могу привремено да се финансирају, да не би дошло до блокаде приликом исплата личних доходака и давања за социјалне категорије које општина има обавезу да измирује“, рекао је Ђуревић.

Он је напоменуо да је Влада Републике Српске обуставила извршења одлука које су донијете на првој сједници у јануру и преко Правобранилаштва Републике Српске упутила 31 тужбу према Окружном суду Источно Сарајево.

„Очекујемо да ће ускоро бити пресуде и вјерујем да ћемо послије тога сјести у скупштинске клупе и радити у интересу народа“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да очекује подршку Владе Републике Српске у наредном периоду кроз инфраструктурне пројекте.

Свештеник Дарко Ђого, који је посјетио општину Вишеград, рекао је да се треба молити Пресветој Богородици као заштитници града да сходно њеном лику и људи нађеу путоказе у овом времену изазова и искушења.

„Зато Пресвета Богородица, њен празник, њена дјевичинска доброта и њена спремност да прихвати Бога у своје срце нама свједочи истински пут којим једино можемо да се крећемо јер живимо у доба када је и здравствена и материјална криза човјечанства један озбиљан знак за дубинску кризу човјека и зато је сваки од празника непрекидно подсјећање на духовну вертикалу“, нагласио је Ђого.

Он је рекао да воли Вишеград и да је то град који са једне стране има славну историју, а са друге стране Андрићевске топониме.

У оквиру славских свечаности, данас је у Андрићграду организована подјела захвалница заслужним грађанима и појединцима који су допринијели развоју и промоцији града.

Захвалницу је добила и директор Рехабилитационог центра „Вилина влас“ Душана Буквић, која је изјавила да признања дају нову снагу и енергију за успјехе.

„Ми се бавимо медицинским рехабилитацијом, здравственим туризмом и туризмом уопште“, рекла је Буквићева и истакла да се пацијенти враћају, са собом доводе нове пацијенте, а на годишњем нивоу буде око 30.000 ноћења.

Међу заслужним појединцима је и главни и одговорни уредник „Сокола“ Славко Хелета који је рекао да је један од ријетких који је као новинар отишао у пензију.

„Све мање се бавим новинарством, пишем пјесме, књиге уређујем, а основно занимање ми је бављене пољопривредом. Част ми је било да дођем данас у Вишеград, заједно са осталим колегама новинарима доста смо урадили на промоцији туризма у Вишеграду“, навео је Хелета.

Он је напоменуо да Вишеград има много туристичких, историјских и духовних дестинација.

СРНА