Кошарац: заједничке институције неспособне да контролишу мигрантску кризу

01.06.2018.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да се општина Вишеград, као и све друге општине у Републици Српској у граничном појасу према Србији и Црној Гори, суочава са озбиљним проблемом свакодневног прилива великог броја миграната који илегално и без икаквих докумената улазе у БиХ.

„Илегалних миграната свакога дана је све више и праве све веће проблеме локалном становништву које их доживљава као пријетњу безбједности и имовини“, рекао је Кошарац у Вишеграду након посјете тој општини и разговора са начелником ове локалне заједнице Младеном Ђуревићем.

Он је упозорио да су „заједничке институције власти у Сарајеву неспремне и неспособне да контролишу кризу и да зауставе велики талас миграната који се из Турске, преко Грчке, Албаније и Црне Горе, креће ка БиХ“.

„Власти Републике Српске и локалне заједнице погођене мигрантском кризом јасно су ставиле до знања свима да немају капацитете за било какав организовани смјештај миграната на територији Републике Српске. Исти став потврђен ми је и у општини Вишеград“, нагласио је Кошарац.

Он је оштро критиковао изјаву предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића према којој ће одлуке тог тијела у вези с мигрантском кризом бити проведене без обзира шта о томе неко мислио у Мостару и Бањалуци.

„Звиздићева изјава и недавни инцидент на Иван седлу потврђују да је мигрантска криза у БиХ намјерно изазвана и да у заједничким институцијама и у круговима међународне заједнице постоје планови да се мигранти искористе за изазивање политичке и безбједносне кризе са много тежим посљедицама по стање у БиХ“, упозорио је Кошарац.

Он је додао да су Звиздићеве изјаве недопустиво опасне и штетне по све у БиХ.

„Ниједна одлука Савјета министара, која би била донесена без сагласности институција Републике Српске, не може бити проведена у Републици Српској. Очекујем да такав став Звиздићу јавно пренесу члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, као и министри из Републике Српске у Савјету министара Мирко Шаровић, Драган Мектић и Игор Црнадак. У противном, сви они биће одговорни за посљедице било каквих исхитрених, неразумних и непроводивих одлука“, закључио је Кошарац.

СРНА