Кошарац: Радује ме опредјељење да ово буде еколошки град

15.06.2023.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу да цијени то што ова локална администрација има јасну визију развоја, а посебно радује опредјељење да Вишеград дефинишу као еколошки чист град.

Кошарац, који је данас боравио у радној посјети општини Вишеград, рекао је новинарима након састанка да је са Ђуревићем и директором предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељком Перишићем разговарао о интензивнијем рјешавању проблема плутајућег отпада на ријеци Дрини, градској депонији, те о развојним капацитетима ове локалне заједнице.

„БиХ јесте потписница неколико важних докумената из зелене агенде и у том контекту кроз зелени климатски фонд можемо обезбиједити одређена финансијска средства која ћемо пласирати на конкретне пројекте. Министарство неће бити централни орган за област екологије и то ћемо радити у партнерству и координацији са ентитетским министарствима и заједнички ћемо и ово питање дефинисати и видјети на који начин имплементирати еколошке пројекте за Вишеград, Рудо, Ново Горажде и друге средине“, рекао је Кошарац.

С обзиром на то да се код хидроелектране ствара, како је рекао Кошарац, озбиљан потенцијал сметљишта на регионалном нивоу, потребно је то дефинисати како би ово међу приоритетним питањима било третирано на адекватан начин средствима из буџета општине, Републике Српске и међународних организација које су задужене за ту област.

Кошарац је нагласио да развојни капацитети Вишеграда, од ћуприје, Бикавца и Андрићграда имају потенцијал за развој туризма и узимајући у обзир да је Вишеград мапиран на туристичкој понуди, а напори које чини „Олимпијски центар Јахорина“ за аква-парк јесу потврда опредјељења да општинска администрација жели да се интегрише са препознатљивим брендом као што је Јахорина како би употпунила туристичку понуду.

Према његовим ријечима близина Мокре Горе, Златибора и Таре има озбиљан потенцијал за Вишеград.

„Радује ме да смо успјели обезбиједити финансијска средства за израду стратегије за развој пољопривреде и да је Министарство спољне трговине и економских односа тражило од међународних организација да тај посао обаве бесплатно за општину Вишеград. Долази до конкретизације стратегије која ће ускоро бити усвојена. Наше опредјељење је да са Организацијом УН за храну и пољопривреду /ФАО/ и даље наставимо обезбијеђивати финансијска средства“, поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да се на састанку разговарало и о интегрисаном граничном прелазу Котроман-Вардиште.

„Вишеград треба да буде отворена средина. Радимо на томе да постоји проток робе и грађана и више пута смо говорили о интегрисаном граничном прелаза Котроман – Вардиште. У сриједу ћу имати састанак са министром спољне и унутрашње трговине у Влади Србије Томом Момировићем у Сарајеву гдје ћемо мапирати то као кључно питање цијенећи да интегрисани гранични прелази у значајној мјери могу отворити овај дио Републике Српске, гдје би био бржи проток робе и људи“, рекао је он.

Кошарац је појаснио да би то био вид подршке привредној заједници Републике Српске да се смање трошкови транспорта који се плаћају заустављањем на граничним прелазима.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је да су размотрили могућности да у наредном периоду интензивирају тему плутајућег отпада и вјерује да ће уз подршку ресорног министарства и Савјета министара коначно ријешити овај проблем у наредном периоду.

„Разговарали смо и о могућим локацијама како би могли да уклонимо сав отпад и да Вишеград не буде на насловним странама када је екологија у питању“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да се разговарало и о поплавама које су погодиле општину Вишеград.

„Послали смо дописе на све адресе и очекујемо помоћ да би могли потом помоћи свима који су били оштећени и надокнадити им материјалну штету и санирати путну инфраструктуру“, напоменуо је Ђуревић.

Он очекује да ће, на задовољство свих пољопривредника, успјешно привести крају започети пројекат ФАО.

„Развојни програм УН /УНДП/ нам је обезбиједио 20.000 КМ које можемо да распоредимо свима који се баве пластеничком производњом, а средства могу бити усмјерена за набавку опреме за наводњавање“, додао је Ђуревић.

Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић захвалио је начелнику Ђуревићу и министру Кошарцу за досадашње разумијавање за проблем са којим се хидроелектрана Вишеград суочава све ове године.

„Постоји потпуно разумијевање да хидроелектрана ниједном својом активношћу не доприноси стварању отпада на акумулацији ријеке Дрине, него да уз хидроелектрану из Бајине Баште буде ангажовано треће лице да помаже у самом чишћењу акумулације ријеке Дрине“, истакао је Перишић.

Он је истакао да су „Хидроелектране на Дрини“ ове године највећи произвођач електричне енергије у систему Електропривреде Републике Српске и да ће у будућности према ресорном министарству кандидовати пројекте који ће помоћи овом предузећу и читавом региону.

СРНА