Кошарац: Предузеће „Терпентин“ има изузетан потенцијал

09.10.2020.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да вишеградска Фабрика боја и лакова „Терпентин“, која је након 11 година под стечајем поново почела са радом, има изузетан потенцијал и да се нада да ће ићи узлазном путањом и своје производе пласирати и на тржите ЕУ.

Кошарац, који је са представницима општине Вишеград данас посјетио ову фабрику, каже да локална власт тежи отварању оваквих погона и да се на такав начин чувају постојећа и отварају нова радна мјеста.

„Ово предузеће има изузетан потенцијал да се бави производном дјелатношћу на принципу домаће производње, а као министар желим да подстакнем све производне капацитете да заједничким напорима са институцијама на нивоу БиХ развијамо домаћу производњу. Јачањем домаће производње, запослићемо домаће становништво и бићемо социјално одговорни, а развијаћемо и локалне заједнице“, нагласио је Кошарац.

Он је напоменуо да су данас разговарали и о тржишту гдје се производи овог предузећа могу пласирати, јер је у Савјету министара донесена одлука о 30 одсто учешћа домаћих компанија у систему јавних набавки.

„Позваћу све компаније да поштују тај принцип и да компанијама као што је `Терпентин` дамо шансу кроз пласман на тржиште. Лепеза њихових производа је веома широка, као и примјена која је велика у различитим сегментима привреде, тако да се надам да ће ова компанија ићи узлазном путањом и да ће пласирати своје производе и на тржиште ЕУ“, навео је Кошарац.

Он је додао и да је веома важно водити рачуна о еколошким стандардима и о заштити животне средине како би се показала одговорност компаније.

„Веома је важно сачувати здравље људи, а у Вишеграду, који је туристичко мјесто, морају постојати високи стандарди очувања животне средине“, навео је Кошарац.

Генерални директор вишеградског предузећа „Аутометал“, које руководи фабриком „Терпентин“, Милан Ђукановић рекао је да основу квалитетног производа овог предузећа на тржишту чине квалитетне сировине, те стручан и образован кадар инжењера и технолога.

„Фокусирани смо на велике индустријске потрошаче, односно на дрвну, металну и грађевинску индустрију. Улажемо у истраживачки развој и обезбјеђивање квалитета наших производа, чиме можемо да се уклопимо у свјетске стандарде задовољавања квалитета, тако да сматрам да су боје `Терпентина` квалитетан производ који можемо да понудимо тржишту БиХ, региона и шире“, нагласио је Ђукановић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су са министром Кошарцем разматрали све неопходне кораке за даљи развој фабрике „Терпентин“ са сва три нивоа – општинског, ентитетског и државног.

„Свако ново радно мјесто и нови производни погони у нашој локалној заједници су веома важни. У посљедње четири године смо успјели да анимирамо пет фирми из Србије да покрену производњу у Вишеграду, а те фирме запошљавају преко 100 радника. Наш приоритет је да овдје отварамо радна мјеста, да остају млади и стварају породице“, истакао је Ђуревић.

СРНА