Комплетирана дијагностика за сва реуматска обољења у болници у Фочи

18.06.2021.

Универзитетска болница Фоча набавком остеодензитометра комплетирала је дијагностику за сва реуматолошка обољења и пацијенти више не морају ићи ван граница Републике Српске како би провјерили густину коштане сржи, рекла је вечерас у Андрићграду интерниста реуматолог Нина Вељовић Павловић из ове здравствене установе.

На стручном предавању о остеопорози у Андрићграду, директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић рекао је да је остеопороза болест коју треба препознати на вријеме због чега се тим здравствене установе на чијем је челу и опредијелио да комплетира опрему за њено дијагностиковање.

Интерниста радиолог из Универзитетског клиничког центра Републике Српске Ненад Продановић, који је говорио о теми „Остеопороза – учинимо корак прије прве фрактуре“, нагласио је да је то подмукла болест и у 70 одсто случајева буде откривена тек када дође до трауме.

Директор вишеградског Дома здравља Снежана Ђуровић сматра ово предавање драгоцјеним јер ће колеге размијенити искуства.

Она је нагласила да уз добру дијагностику, уз адекватне третмане болест може бити лијечена, а да Вишеград има и бању која у томе може дати непроцјењив допринос.

У Андрићграду је одржано предавање за здравствене раднике из ове и сусједних општина о теми „Остеопороза-дијагностичке и терапијске могућности“, о којој су говорили еминентни стручњаци из области реуматологије.

Предавање „Остеопороза-дијагностичке и терапијске могућности“ организовало је Друштво доктора медицине Републике Српске за здравствене раднике из Вишеграда и сусједних општина.

СРНА