Казне за плакатирање на недозвољеним мјестима

15.10.2020.

У општини Вишеград биће кажњавано плакатирање на недозвољеним мјестима током предстојеће предизборне кампање, рекла је Срни начелник Одјељења за инспекцијске послове Милица Станчић.

Она је нагласила да ће Комунална полиција предузимати мјере и кажњавати оне који буду постављали пропагандни материјал на недозвољеним мјестима, новчаном казном од 30 КМ до 3.000 КМ.

Станчићева је истакла да је забрањено постављање плаката као и другог пропагандног материјала – заставе, транспаренти на фасадама објеката, приватним површинама, као и на излозима пословних објеката без писане сагласности власника или корисника објекта и одобрења надлежног органа.

„Забрањено је постављање пропагандног материјала на стубовима расвјете, семафорима, мостовима, подзидама поред саобраћајница као и на јавним објектима као што су зграда општине, суда, МУП-а, Дома здравља, школским и предшколским установама, вјерским објектима“, навела је Станчићева.

Она је напоменула да је плакатирање дозвољено на билбордима, рекламним корпама, на објектима политичких странака, те приватним и пословним просторима, уз испуњење одређених услова.

„Уништавање и скидање пропагандног материјала друге политичке странке, коалиције или независног кандидата, такође, је забрањено, као и лијепљење једних преко других. У року од три дана, по завршетку избора, власници плаката су дужни да их уклоне и оставе тај простор у уредном стању“, рекла је Станчићева.

Према њеним ријечима, постављање плаката се врши само уз одобрење надлежног органа, на за то предвиђеним просторима.

„Политичке странке се писаним захтјевом обраћају надлежном Одјелењу за постављање плаката на одређеним локацијама, а Одјељење издаје одобрење за њихово постављање на период од дана званичног почетка предизборне кампање до предпосљедњег дана трајања кампање“, навела је Станчићева.

Она је напоменула да ће од данас до 14. новембра Комунална полиција вршити свакодневни надзор над постављањем плаката.

СРНА