Из штампе изашао нови двоброј часописа „Соко“

27.12.2016.

Из штапме је изашао нови двоброј 29-30 часописа „Соко“ Издавачке куће Митрополије дабробосанске са сједиштем у Манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

Главни и одговорни уредник Сокола Славко Хелета рекао је да часопис „Соко“ подсјећа читаоце да је покретач обнове Соколског покрета у Вишеграду,  а да текстови говоре и о томе да је Митрополит дабробосански Николај (Мрђа)  сахрањен у порти манастира Успења Пресвете Богородице у Добруну код Вишеграда, 30. октобра 2015. године, уз највише црквене почасти.

„Један од највећих духовника Српске православне Цркве, по сопственој жељи, за вјечну кућу одабрао је манастир у Добруну из више разлога, јер су га са овим манастирским здањем и општином Вишеград везивале  бројне, нераскидиве нити“, каже Хелета.

Он истиче да „Соко“ објављује интервју са Хозе Мухиком, бившим предсједником Уругваја, који је на позив Емира Кустурице средином 2016. године боравио у Вишеграду, гдје је у Андрићграду отворио први сајам књига, а ту су и информације о активностима Сокола и његових секција, од којих издвајамо награђене кратке Васкршње приче у 2015. и 2016. години.

„Већ другу годину заредом траје обнова и рестаурација спомен капеле у Вардишту, у којој су похрањене кости 440 српских војника који су погинули на просторима од Вишеграда до Кремана у Првом свестком рату, у борбама које су вођене 1915. године. Опширније пишемо о акцији, коју је покренуло Српско соколско друштво „Соко“, којој се на најбољи начин прикључила Влада Републике Србије која је преко свог ресорног министарства и Конзулата у Бања Луци већ реализовала прву фазу реконструкције овог будућег спомен комплекса“, додао је Хелета.

Он каже да „Соко“ објављује и нова свједочења о усташким злочинима у кањону Дрине око Старог Брода с прољећа 1942. године, уз најаву да је Издавачка кућа „Дабар“ заједно са издавачком секцијом Сокола почела припреме за треће, знатно допуњено, издање књиге „Стари Брод-заборављени злочин“.

„У културној и спортској рубрици објављен је велики број занимљивих и увијек актуелних текстова, а ту су и одабране репортаже и записи о занимљивим личностима, мјестима и догађајима. Издвајамо текствове са „Вишеградске стазе 2016“, промоцију нове књиге Александра Савића „Андрић поред нас“, те осврте на нови филм Емира Кустурице „На млијечном путу“ и почетак рада Високе школе драмских умјетности Вишеград, у комплексу Андрићграда“, рекао је Хелета.

Први број часописа за духовну и културну просвјету „Соко“  штампан је у септембру 2005. године. Све активности Сокола и његових седам секција финансирају се уз подршку Митрополије дабробосанске, општине Вишеград и Завинсног предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Вишеград.