Испраћена дјеца на Космет

23.06.2019.

У Вишеграду је данас организован централни испраћај више од 1.000 дјеце и наставника са Косова и Метохије, који су боравили у седмодневној посјети Републици Српској.

Дјеца су у протеклих седам дана боравила у 19 градова и општина у Српској у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов рекао је да је ово осми пут да су у Српској боравила дјеца са Космета, да се посјета успјешно завршава и да су задовољни и гости и домаћини.

„Хвала свим градовима Републике Српске који су отворили врата, пружили огромно гостопримство дјеци са Косова и Метохије. Они се данас враћају у своју стварност. Нажалост, код њих није слободно као код нас. Желимо им срећан пут и да овај пројекат наставимо и сљедеће године“, додао је Арлов.

Он је захвалио породицама, основним школама, локалним заједницама, институцијама, Влади Републике Српске, Министарству просвјете, Министарству породице омладине и спорта, Канцеларији за Косово и Метохији, Управи за сардању са Србима у Влади Србије, Министарству унутрашњих послова, односно свима који су на неки начин учествовали у овом пројекту.

„Ових седам дана је посвећено Косову и Метохији и желимо да нам дјеца са Космета буду срећна и да чувају јужну српску покрајину“, истакао је Арлов.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће овај пројекат бити настављен и наредних година.

„Вјерујем да дјеца из Вишеграда носе лијепе утиске и да ће долазити и наредних година. Општина Вишеград ће бити домаћин, а централни дочек ће сваке године бити у Андрићграду“, навео је Ђуревић.

Он је додао да је у своју породицу примио три дјечака са Косова и Метохије, те нагласио да је то лијепо познанство.

Учитељица Александра Живковић из Звечана рекла је да су дјеца срећна и задовољна боравком у Вишеграду, гдје су стекла пуно пријатеља.

„Растанак је био јако емотиван. Желим да се захвалим породицама који су нашу децу прихватила, начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу и Милораду Арлову“, додала је Живковићева.

Дјеца са Космета боравила су код породица у Вишеграду, Требињу, Хан Пијеску, Палама, Источном Сарајеву, Бијељини, Брчком, Станарима, Броду, Дервенти, Модричи, Шамцу, Прњавору, Бањалуци, Градишци, Новом Граду, Приједору и Добоју.

СРНА