Интересовање Вишеградске четворке и Јапана за локалне пројекте

09.04.2019.

Амбасадори земаља Вишеградске четворке, као и Јапана у БиХ, расположени су да у Вишеграду остваре заједнички пројекат у области културе, који ће бити реализован крајем ове или почетком сљедеће године, изјавио је начелник општине Младен Ђуревић.

Ђуревић је данас разговарао са амбасадорима из Мађарске, Пољске, Чешке и Словачке, као и Јапана, о унапређењу сарадње и покретању заједничких пројеката у овој општини.

Он је изразио увјерење да је остављен добар утисак приликом ове посјете и да је Вишеград презентован на најбољи могући начин, с обзиром на то да су поједини амбасадори први пут у овој локалној заједници.

Амбасадор Словачке у БиХ Мартин Качо навео је да су се амбасадори данас у Вишеграду упознали о ситуацији у овом граду и проблемима локалног становништва.

„Веома сам поносан што је данас са нама и амбасадор Јапана, који је један од најразвијенијих земаља са којом Вишеградска група има дуготрајну сарадњу у различитим областима, а нарочито у развојним пројектима“, рекао је Качо.

Јапански амбасадор у БиХ Хидејуки Сакамото истакао је да се нада да ће данашња посјета резултирати неком будућом сарадњом, додајући да је веома задовољан што је реконструкција Основне школе у Вишеграду, за коју је јапанска Влада издвојила средства, при крају и да радови иду планираном динамиком.

Амбасадор Пољске у БиХ Јарослав Линденберг рекао је да се у Вишеграду осјећа као код куће. Амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник каже да је други пут у Вишеграду, да се у њему осјећа веома пријатно, додавши да се нада да постоји могућност да представници Вишеградске четворке и амбасаде Јапана сарађују и даље у заједничким пројектима.

Након састанка у Градској кући општине Вишеград у Андрићграду, Ђуревић и амбасадори су заједнички обишли Андрићград, Дом културе, Спомен-учионицу Иве Андрића и Мост Мехмед-паше Соколовића.

Вишеградска четворка састала се и са предсједником Скупштине општине Вишеград Билалом Мемишевићем и разговарала о Вишеграду некад и сад, са посебним освртом на будућност.

„Упознао сам их о раду Скупштине општине Вишеград, која је једна од најактивнијих. Донијели смо много одлука које треба спровести на простору општине Вишеград. Надам се да ће овакве посјете уродити добрим резултатима“, рекао је Мемишевић.

СРНА