Глобални задатак-спријечити ширење сиде

29.11.2019.

Сида је сексуално преносива болест која је, као глобални проблем, присутна и у БиХ, па је задатак свих да допринесу спречавању њеног ширења, поручио је данас љекар вишеградског Дома здравља Дарко Лечић на предавању које је у тој локалној заједници одржано за средњошколце, поводом обиљежавања 1. децембра – Свјетског дана борбе против сиде.

„У БиХ је откривено 216 особа заражених овим вирусом, око 40 је тек откривено, а четворо је развило вирус сиде, што значи да је сида присутна у нашем окружењу“, истакао је Лечић.

Секретар вишеградског Црвеног крста Славица Мраковић рекла је да је циљ предавања подизање свијести ученика о ХИВ инфекцији, укључујући подршку обољелима и члановима њихових породица, те да је слоган овогодишње кампање „Разлику чине заједнице“.

Ученица Марија Ђурђевић рекла је да је за младе људе значајна едукација о овој теми јер у друштву владају предрасуде и незнање када је ријеч о узроцима и начинима преноса сиде.

Организатори предавања су Општинска организација Црвеног крста у сарадњи са Домом здравља Вишеград и Средњом школом „Иво Андрић“.

СРНА