Филм „Љубав у касаби“ освојио прво мјесто на „Вива филм фестивалу“

24.09.2019.

Ученици Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда освојили су прво мјесто за филм „Љубав у касаби“ на интернационалном „Вива филм фестивалу“, који је одржан у Сарајеву.

Учесници овог фестивала су, користећи креативне замисли и филмску опрему, истоимену приповјетку Иве Андрића преточили у озбиљан играни филм.

Режисер Ана Баранац рекла је да су идеју за филм добили спонтано.

„Тражили смо начин да се најбоље представимо. Та забрањена љубав у касаби и Рифкина трагична судбина била је најзанимљивије за нас“, истакла је Баранац.

Директор фотографије Мирослав Танасковић рекао је да су полазници „Вива школе филма“ у Вишеграду учили о снимању филма.

„Ово је моје прво исксутво, бавим се снимањем телевизијских прилога и кратких филмова, а ово је мој први фестивал. Упознао сам много познавалаца филмова из цијелог свијета“, истакао је Танасковић.

Он је навео да су снимали кадрове на различитим локацијама у Вишеграду, код Моста Мехмед-паше Соколовића, у Андрићграду и код споменика Иви Андрићу.

Главна глумица у филму Настасија Пухало рекла је да је „Љубав у касаби“ тужна прича о забрањеној љубави због различитих религија.

„Трудила сам се да на најбољи начин изнесем своју улогу. Мислим да смо заслужили прву награду“, истакла је Пухало.

За освојено прво мјесто на „Вива филм фестивалу“ ученици су добили камеру, а у наредном периоду планирају основати филмску секцију.

У званичној селекцији 5. „Вива филм фестивала“, који је одржан од 18. до 22. септембра, у категоријама туризам, екологија и религија приказана су 94 филма, а у званичној селекцији 17 омладинских филмова.

Филмови су били резултат рада „Вива“ школе филма, која је радила у 16 градова БиХ.

СРНА