Едукативни камп и сљедеће године у Андрићграду

05.04.2019.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић примио је данас ученике, наставнике и професоре који учествују на едукативним радионицама које се одржавају у Андрићграду, а на састанку је договорено да ће ова манифестација и наредне године бити одржана на истом мјесту.

Ђуревић је изразио наду да ће то постати традиционалан догађај у овој општини.

„Из наше општине отишла је једна јако лијепа слика. Дјецу морамо мотивисати и помагати на различите начине, јер наша младост мора да буде на првом мјесту“, нагласио је Ђуревић.

Према његовим ријечима, Вишеград и Андрићград су и овај пут показали да могу да буду добри домаћини за овакве манифестације, како људством, тако и логистиком.

„У Вишеграду има много тога да се види, од ћуприје, спомен-учионице Иве Андрића, Андрићграда и свих других туристичких потенцијала, тако да ће отићи једна јако лијепа слика из нашег града“, рекао је Ђуревић.

Професор ликовне културе у Средњошколском центру „Голуб Куреш“ из Билеће Слађана Топаловић истакла је да ће са позитивним утисцима отићи из Вишеграда.

„Са мном је дошло осам награђених талентованих ученика из Билеће. Они након радионица у Андрићграду одлазе богатији за много научених вјештина. Учествовали су на више радионица, не само у оним у којима су награђени. Упознали су Вишеград и утисци су им дивни“, навела је Топаловићева.

Топаловићева је додала да ученици ликовне групе из креативне радионице израђују мурал, дужине четири и висине два метра, који ће остати Вишеграду.

„Ученици су израдили скице, изабрали најбоље рјешење, а биће насликан орао који има симболику слободе“, навела је Топаловићева.

Топаловићева је захвалила Министарству просвјете и културе Републике Српске, Ликовној академији, Радио-телевизији Републике Српске и начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу.

Ученик бањалучке Средње медицинске школе Милица Вујасин, која је конкурисала на драматургији, навела је да јој је едукативна радионица у Вишеграду веома важна и да је научила доста нових ствари и упознала добре људе.

„Ово је дивно искуство које вриједи поновити. Атмосфера је веома опуштена и топла, а уједно радимо и нешто ново“, рекла је Вујасин.

Министарство просвјете и културе Републике Српске наградило је 38 средњошколаца за 25 радова који су оцијењени као најбољи на конкурсу „Зашто је култура /мени/ важна?“, а овогодишња награда је тродневна креативна радионица у Андрићграду у Вишеграду, која је почекла јуче и траје до сутра.

СРНА