Дрина обогаћена пастрмком и шараном, донација хидроелектране

24.04.2024.

У ријеку Дрину у горњодринском сливу пуштено је 2.200 килограма млађи поточне пастрмке и три тоне шарана, захваљујући донацији предузећа „Хидроелектране на Дрини“.

Директор овог предузећа Недељко Перишић изјавио је новинарима да су извршили порибљавање Дрине и њених притока на подручју Вишеграда, Рудог, Рогатице, Новог Горажда, Чајнича и Фоче.

„Сигуран сам да ћемо допринијети обогаћивању рибљег фонда ријеке Дрине“, навео је Перишић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Дрина интересантна риболовцима из региона и изразио очекивање да ће овим активностима подстаћи риболовце да долазе у Вишеград.

Он је захвалио Хидроелектрани „Вишеград“ за традиционалну акцију.

Предсједник Рибарског еколошког удружења за заштиту вода „Дринска језера“ Александар Којић захвалио је менаџменту предузећа „Хидроелектране на Дрини“, које редовно обогаћује рибљи фонд Дрине.

„Због рибокрадица, које не бирају средства за улов дринске рибе, редовну контролу и надзор над Дрином обављају чланови рибочуварске службе“, напоменуо је Којић.

Он је истакао да Дрину, као једну од најљепших ријека у Европи, називају краљицом, а њено богатство се мјери стаништем пастрмке, шарана, сома, липљана, шкобаља, док нешто мање има кркуше, клијена и мрене.

СРНА