Договорена конкретна сарадња пољопривредника Ужица и Вишеграда

02.11.2023.

Представници Вишеграда и Ужица договорили су сарадњу с циљем унапређења пољопривредне производње и јачања еколошке свијести у тој области.

То је била и тема данашњег састанка начелника општине Вишеград Младена Ђуревића са представницима Савјетодавне стручне службе за пољопривреду Ужица на којем је оцијењено да је ово само први у низу корака који ће услиједити ради унапређења пољопривредне производње размјеном искустава произвођача.

Директор ужичке Савјетодавне стручне службе за пољопривреду Небојша Брзаковић рекао је да су да ће у наредних мјесец дана организовати предавање на којем ћемо вишеградске пољопривредне произвођаче упознати о значају агрохемијске анализе земљишта и ономе што је потребно да учине за оснивање засада воћарских врста.

„Тог дана биће организована и резидба воћа на неком газдинству како би се практично показало како то треба радити са једногодишњим или вишегодишњим засадима, да би се реконструисали“, навео је Брзаковић.

Пољопривредни инспектор из Вишеграда Марица Јовановић рекла је да ова локална заједница ради на оживљавању пољопривреде кроз подстицајна средства и све друге видове помоћи, те ће и ова добро доћи за стицање нових знања која ће допринијети квалитетнијем искориштавању ресурса и незагађеног земљишта с циљем повећања приноса.

СРНА