Дочек дјеце са Космета 16. јуна

06.06.2019.

У општини Вишеград одржан је састанак поводом организације централног дочека дјеце са Косова и Метохије 16. јуна у Андрићграду, у оквиру пројекта „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

„Општина Хан Пијесак и Вишеград су домаћини и централни дочек ће бити у Андрићграду, а у случају лошег времена догађај ће бити организован у градској дворани. Овај догађај је веома значајан, не само за ове двије општине, него и цијелу Републику Српску“, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Он је подсјетио да је прошле године договорено да сваки наредни дочек дјеце са Космета буде у Вишеграду и да, осим ове општине, домаћин и суорганизатор буде још нека општина из Српске.

Михаела Томовић, предсједник Скупштине општине Хан Пијесак која ће уз Вишеграда бити домаћин овој дјеци, истакла је да су на данашњем састанку обављене прве припреме поводом организације дочека дјеце са Космета, те да су добили задатке које је потребно испунити како би дјеца била задовољна.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов истакао је да ће, осим 1.050 дјеце, овај програм обухватити више од 50 дјеце ометене у развоју у присуству својих родитеља, те да ће сви заједно бити распоређени у 18 градова Српске.

„Вишеград, Требиње, Хан Пијесак, Пале, Источно Сарајево, Бијељина, Брчко, Станари, Брод, Дервента, Модрича, Шамац, Прњавор, Бањалука, Градишка и Нови Градбиће домаћини за 50 дјеце, док ће у Приједору и Добоју бити угошћено по 100 дјеце“, прецизирао је Арлов.

Он је изразио увјерење да ће ово много значити дјеци која од свог рођења преживљавају тешке дане без слободе.

Арлов је подсјетио да је ово осми пројекат доласка дјеце са Косова и Метохије у Републику Српску и да је до сада Српску посјетило 4.500 дјеце и 400 просвјетних радника.

СРНА