Ђуревић: Референдум додатно оптерећење за буџет општине

11.05.2022.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је група одборника изгласала опозив начелника и најавила референдум, за који ће по процјенама бити потребно око 60.000 КМ, што је додатно оптерећење за буџет општине.

Ђуревић је нагласио да поједини одборници на овај начин заустављају све позитивне процесе у општини, која је од једног доброг примјера у претходном периоду постала лош примјер функционисања локалне заједнице, јер су све инвестиције и пројекти стали и чекају боља времена.

„То је губљење времена и додатно оптерећење буџета општине. Очекујем да ће грађани Вишеграда на референдуму мени поново дати повјерење, како је то било и прије годину и по дана, и да се стави тачка на ту тему“, истакао је Ђуревић.

Он је објаснио да послије неуспјелог референдума начелник према закону има право да се обрати Влади, а Влада Народној скупштини и да се крене у процедуру распуштања скупштине и самим тим би били нови избори за одборнике у Вишеграду.

„То је беспотребно, али кад су већ кренули у референдум морамо да се одбранимо политичким путем“, рекао је Ђуревић.

Ђуревић је напоменуо да је образложење одлуке о покретању опозива начелника општине Вишеград написано на свега три странице, док је он на иницијативу 11 одборника одговорио у мишљењу које је садржано на 27 страница са 65 материјалних доказа.

„Сви докази су валидни, док су њихови паушални. Они сматрају да ће изазивањем оваквог хаоса добити политичке поене, а ја мислим да народ препознаје поштовање закона, а судови су доказали у претходној години да ова скупштинска већина не поштује законске поцедуре“, рекао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, у јануару 2021. године покушано је да се конституише скупштина, међутим безуспјешно, с обзиром на то да су Министарство локалне управе и самоуправе и Влада Републике Српске обуставили извршење одлуке са тадашње прве сједнице.

„Све те одлуке су добиле судски епилог и 11 мјесеци општина је била у застоју. То је резулат неусвајања буџета, привременог финансирања и све што смо планирали у прошлој години, да радимо инфраструктурне пројекте, да успостављамо нове манифестације нисмо могли, јер су нам руке биле везане. Годину и по дана застоја у општини, кривицом појединих одборника који нису хтјели да послушају савјет да се не ради мимо закона, статута и пословника“, нагласио је Ђуревић.

Он је напоменуо да је у претходном мандату урађено много пројеката, почевши од уличне расвјете у свим дијеловима општине, реконструкције и изградње водоводне и канализационе мреже, изградње санације и реконструкције путних праваца, модернизације градске дворане, изградње дјечијих игралишта, уређења градске пијаце, санације дијела главне улице у центру града, уређење фасада и друго.

Ђуревић је рекао да се у претходних пет година улагало у дјецу и младе.

„У обданишту су биле раније двије групе за дјецу, а ми смо успјели да обезбиједимо средства за четири групе, јер нисмо жељели да имамо дјецу на чекању. Издвајали смо средства и за помоћ основној и средњој школи, за наталитет, за стипендије“, додао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, један од важних пројеката који треба да се уради је изградња котоловнице и централног гријања у насељу Бикавац, као и реконструкција моста у насељу Добрун, за који је Влада Српске издвојила средства, али, нажалост, све то чека.

Он је напоменуо да су одборници већине амандманима прекројили приједлог буџета.

„Највише ме је разочаралао, као и многе суграђане, што су са обданишта скинули 60.000 КМ и пребацили на Скупштину општине, 80.000 КМ скинули са стипендија па пребацили на Скупштину општине, што су смањили средства за исцртавање хоризонталне сигнализације, а Савјет за безбједност саобраћаја је указао да је потребно уредити хоризонталну сигнализацију посебно око школа“, истакао је Ђуревић.

Он је позвао суграђане да изађу на референдум и гласају против опозива како би у општини наставили са пројектима који су у застоју.

„Треба да покажемо да су општи интереси изнад интереса појединаца којима су лична промоција и сујета важнији од развоја града и реализације пројеката“, нагласио је Ђуревић.

Одборници Скупштине општине Вишеград изгласали су у сриједу, 4. маја, иницијативу за опозив начелника ове општине Младена Ђуревића и најавили референдум за 12. јуни.