Ђуревић: укључити представнике Српске у преговоре о мигрантима

01.06.2018.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић очекује да ће заједничке институције БиХ наћи рјешење за мигранте који долазе, те да ће у преговоре укључити представнике из Републике Српске.

Ђуревић је рекао да општина Вишеград нема могућности за прихватање миграната.

„Последњих неколико мјесеци Вишеград повезују са преласком миграната из Србије који су касније пребацивани у Сарајево. Информација појединих медија да би Вишеград требао бити једна од општина из Српске у коју би требало смјестити 1.000 миграната узнемирила је становништво ове општине“, истакао је Ђуревић.

Он је након разговора са предсједавајућим Клубом посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташом Кошарцем рекао да је на састанку било ријечи и о пројектима на теритирији општине Вишеград.

Ђуревић је навео да је у Бањалуци потписан споразум са Министарством финансија, а односи се на средства која је Србија додијелила Републици Српској, од којих је општини Вишеград додијељено 300.000 КМ за изградњу дјечијег игралишта.

„Влада Републике Српске је издвојила одређена средстава за изградњу водовода Прелово-Клашник, канализацију у насељу Околишта и додатна средства за завршетак дјечијег игралишта, а у току је изградња приступне саобраћајнице према Андрићграду“, рекао је Ђуревић.

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић рекао је да су Савјет министара и Министарство безбједности надлежни за рјешавање проблеме миграната и да морају да се консултују са институцијама власти Републике Српске и са локалним заједницама.

„Ако је тачно да желе избјеглице привремено или трајно смјестити у локалне заједнице у Републици Српској било би великих проблема уколико то не би ишло у договору са локалним заједницама“, истакао је Петровић.

Он је додао да тај проблем са мигрантима може нанијети велику штету, јер је Вишеград туристички град у коме доста људи живи од туризма.

СРНА