Ђуревић: Очекујемо наставак нормалног функционисања општине

08.04.2021.

 

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изразио је очекивање да ће у што скорије вријеме Влада Републике Српске и ресорна министарства кренути у поступак рјешавања ситуације у овој општини гдје је обустављено одржавање сједница Скупштине општине због одређених неправилности, те да ће обезбиједити нормално финансирање општине и јавних установа које се финансирају из општинског буџета.

Ђуревић је изјавио Срни да очекује наставак нормалног функционисања локалне управе, у складу са прописима Републике Српске.

Он је напоменуо да је општинско Одјељење за финансије, у складу са календаром утврђеним Законом о буџетском систему Републике Српске, доставило нацрт буџета општине Вишеград за ову годину до 1. новембра претходне године Министарству финансија Републике Српске.

„С обзиром на то да је пролонгиран термин одржавања локалних избора у БиХ, Скупштина општине Вишеград није конституисана до 31. децембра 2020. и тиме није било могућности да се донесе одлука о привременом финансирању. Прва три мјесеца на снази је било аутоматско финансирање“, појаснио је Ђуревић.

Он је навео да су се приликом одржавања прве сједнице Скупштине општине Вишеград десиле одређене незаконитости које је и Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске констатовало у свом мишљењу и дало рок за њихово отклањање.

„Како Скупштина општине Вишеград није отклонила те неправилности, Министарство управе и локалне самоуправе Српске је у обавијести од 17. марта задужило Скупштину да се уздржи од даљих засједања и доношења незаконитих аката. То је онемогућило начелника општине да, према члану 31 Закона о буџетском систему Републике Српске, достави локалном парламент нацрт и приједлог буџета за 2021. годину“, рекао је Ђуревић.

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске обавијестило је прошлог мјесеца локалну власт у Вишеграду да је Скупштина општине дужна да обустави свако даље заказивање и одржавање незаконитих сједница, а тиме и доношење незаконитих одлука.

Из Министарства су потврдили да је Скупштина општине Вишеград од конституисања нове власти одржавала незаконите сједнице.