Ђуревић: Неосноване оптужбе појединих одборника

04.06.2021.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић изјавио је да поједини одборници у локалном парламенту износе неистине да општина и начелник врше притисак на судство у вези са покренутом тужбом Владе Републике Српске према Скупштини општине, те позвао појединце да се уздрже од даљих неоснованих оптужби.

„Општина Вишеград се бави искључиво одговорима на тужбе кроз законске прописе и нема никакву комуникацију са судством. Нисмо ангажовали адвокатске тимове већ одговоре припремају општински службеници који раде у складу са законом“, рекао је Ђуревић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је група одборника незаконито конституисала Скупштину општине Вишеград и одржала неколико сједница.

„На све то се огласило и надлежно министарство, као и Влада Републике Српске која је на крају донијела закључак којим је обуставила све те незаконите радње, односно одлуке и упутила преко Правобранилаштва Српске тужбе Окружном суду у Источном Сарајеву“, рекао је Ђуревић.

Он је нагласио да општина поштује судство Републике Српске и све органе, те да вјерује да ће сви они који се баве случајем Скупштине општине Вишеград донијети законске закључке и одлуке на задовољство свих суграђана да би напокон општина могла да настави са радом, у складу са законима Републике Српске.

Правник у општини Вишеград Александар Ђукановић рекао је да је тужба благовремена и да ју је поднијело овлаштено лице у роковима које дефинише Закон о локалној самоуправи Републике Српске који је лекс специјалис закон у односу на Закон о управним споровима, који је општег карактера у односу на Закон о локалној самоуправи и све његове одредбе.

„Тужба је у року од 15 дана од дана ступања на снагу одлуке поднијела надлежном суду Влада Републике Српске којој је Закон о локалној самоуправи дао ту могућност и заступана је од Правобранилаштва како то дефинише члан 9 Закона о Правобранилаштву“, појаснио је Ђукановић.

Он је нагласио да је овакав став заузео и Врховни суд Републике Српске у својим пресудама, што је у одговору на тужбу од начелника општине приложено и детаљно описано.

Влада Републике Српске констатовала је да прва сједница Скупштине општине Вишеград, као и сједнице одржане након ње, нису сазване и одржане у складу са Законом о локалној самоуправи и општинским Статутом и Пословником, те да локални парламент није конституисан.

Влада је упознала Скупштину општине Вишеград и одборнике да су сви акти донесени на првој сједници у јануару незаконити и да ће њихово извршење бити обустављено.

СРНА