Ђуревић: Могуће распуштање Скупштине општине

29.10.2021.

Окружни суд у Источном Сарајеву донио је још 12 пресуда које се односе на незаконите смјене досадашањих функционера и именовање нових у Скупштини општине Вишеград, а начелник општине Младен Ђуревић данас је најавио могућност распуштања локалног парламента.

Ријеч је о незаконитим смјенама предсједника Скупштине општине Билала Мемишевића, потпредсједника Миладина Милићевића, разрјешењима секретара Милана Ђукића из претходног сазива и начелника одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију Милице Станчић и именовање функционера и чланова комисије новог сазива.

Ђуревић је поновио да су одборници новог сазива, њих 11, на сједници 12. јануара покушали да одрже прву сједницу, конституишу Скупштину и поред свих молби да не раде по закону, Статуту и Пословнику општине.

„Поједини су се оглушили о такве добре намјере и кренули су да раде без усаглашавања и без редослиједа како то дефиинише Закон Републике Српске, односно Закон локалне управе и самоуправе“, рекао је Ђуревић.

Он је нагласио да су општина и сви грађани послије 11 мјесеци претрпјели велику штету због неколико људи који су гледали личне интересе.

„Сачекаћемо три преостале пресуде које треба да стигну и послати Влади Републике Српске захтјев за распуштање наше локалне Скупштине“, рекао је Ђуревић и додао да је на републичким инстутцијама да одлуче о томе будући да је суд доказао да се радило изван оквира закона Републике Српске.

Уколико би Влада упутила иницијативу за распуштање Скупштине и народни посланици подржали такву одлуку, Ђуревић је навео да би онда били поновљени избори за одборнике.

Миладин Милићевић рекао је да је обављао дужност потпредсједника Скупштине општине Вишеград и да је добио пресуду у којој се наводи да се тужба уважава и оспорени акти поништавају, а да је све оно што је Скупштина донијела поништено и враћено као неважеће.

Он је навео да је парламен упозораван да не ради у складу са Законом о локалној управи, али да се они нису на то освртали већ су извршене смјене и именовања нових функционера.

„На уложену пресуду министарство је уважило жалбу нас оштећених и Влада је поступила по закону, уступила је предмет Правобранилаштву Републике Српске, а Правобранилаштво је покренуло управни спор“, истакао је Милићевић.

СРНА