Ђуревић: Дан Републике – један од најзначајнијих датума у историји

09.01.2017.

Дан Републике Српске, 9. јануар, један је од најзначајнијих датума у историји српског народа, дан када је проглашавањем Републике Српске ударен камен темељац српске слободе, изјавио је данас начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

„Срби су показали да могу без свега осим слободе, а сви ми данас живимо у слободној Републици коју морамо чувати, вољети и ту љубав преносити на потомке наше Републике“, поручио је Ђуревић на свечаном пријему поводом обиљежавања Дана Републике, који је одржан у Градској кући у Андрићграду.

Пред многобројним званицама Ђуревић је рекао да младе генерације треба да чувају слободу, да изаберу пут напретка, просперитета, не заборављајући исконску традицију, коју као народ обиљежавамо.

„Са посебном чашћу и личном радошћу свим грађанима Републике Српске честитам 25 година постојања Републике Српске“, истакао је Ђуревић и додао да је ово уједно и почетак пресељења општинске администрације у Градску кућу у Андрићграду.

У свечаном програму наступила је млада вишеградска умјетница Катарина Тасић.

Поводом Дана Републике одржан је пријем за одликоване борце Војске Републике Српске у кабинету начелника, гдје за 25 одликованих бораца начелник додијелио скромно новчано признање.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је начелник препознао значај бораца и тим поводом уприличио пријем за одликоване борце.

Велики допринос стварању Републике Српске дали су борци, а ову свечаност треба да обиљежавају сви грађани, а не само борци који су је одбранили“, додао је Васић.

Свештеник Александар Топаловић рекао је да ће обиљежавање 25 година постојања Републике Српске у будућности донијети мир, слогу и љубав српском народу.

„Наша крсна слава је израз наше љубави и молитве Богу да нам подари мир у будућности, разумијевање и слогу и то је смисао прославе крсне славе Републике Српске“, додао је Топаловић.

Поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, у свим храмовима у Вишеграду служене су литургије. Цвијеће на војничко гробље на споменик руским добровољцима и на споменик браниоцима Републике Српске положили су представници општине Вишеград и општинске Борачке организације.

СРНА