Дјеца са Космета испраћена својим кућама

23.06.2018.

У Вишеграду је данас уприличен испраћај за око 900 ученика са Космета која су у пратњи 80 просвјетних радника боравили у седмодневној посјети Републици Српској.

Колону од 18 аутобуса испратили су предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, те породице из Вишеграда које су примиле дјецу.

Арлов је рекао да је у протеклих седам година у Републику Српску дошло око 3.500 дјеце са више од 300 просвјетних радника.

„Данас се завршава седми и најмасовнији пројекат, а 18 градова и општина у Републици Српској било је домаћин за око 900 дјеце“, истакао је Арлов.

Он је нагласио да су склопљена велика пријатељства.

„Обишао сам много градова у којима су дјеца била смјештена. Само су биле ријечи хвале за све породице које су прихватиле дјецу са Космета“, истакао је Арлов и додао да ће овај пројекат бити настављен и у наредном периоду.

Арлов је захвалио министарствима просвјете и културе и здравља Републике Српске, те ресорним министрима Данету Малешевићу и Драгану Богданићу који су много помогли да дјеца буду у Српској, као и начелнику општине Вишеград који је организовао фантастичан дочек за сву дјецу са Космета.

„Желимо им срећан пут, да живи и здрави дођу, а они ће најбоље рећи каква је Република Српска и желимо да то пренесу својим другарима да дођу идуће године у још већем броју“, закључио је Арлов.

Ђуревић је захвалио Арлову на пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ који траје дуго, те додао да је ово начин да се још више зближе дјеца из Републике Српске и са Космета.

„Склопљена су нова пријатељства која ће трајати дуго година. Част је да је Вишеград имао привилегију да угости дјецу и ми ћемо сљедеће година примити још већи број дјеце“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да је у Вишеграду било 48 дјеце, а да је од тога њих седам боравило у Андрићграду.

Укупно 900 дјеце са Косова и Метохије боравило је у Српској у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, а централни дочек организован им је 16. јуна у Вишеграду.

Дјеца су из педесетак основних школа из свих српских општина на Космету – Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Вучитрна, Србице, Пећи, Клине, Обилића, Косова Поља, Грачанице, Липљана, Штрпца, Новог Брда, Гњилана, Витине и Косовске Каменице.

СРНА