Делегације локалних самоуправа из БиХ боравиле у Литванији

13.12.2017.

Представници 14 локалних јединица из БиХ, боравили су протекле седмице у Литванији на студијској посјети у оквиру Пројекта интегрисаног локалног развоја, са циљем упознавања и праћења развојних приоритета.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да је студијска посјета Литванији од изузетног значаја за стратешко планирање, које ће омогућити општини Вишеград везу између процеса стратешког планирања и израде буџета.

„Током посјете посјетили смо Министарство финансије Литваније и Министарство унутрашњих послова, које је задужено за локалне управе, како би се упознали са стратешким плановима државе и начином повезивања на локалном нивоу, те њиховом финансирању“, додао је Ђуревић.

Он је истакао да је делегација упозната са правном регулативом, политикама, институцијама, које су задужене за систем стратешког планирања.

„Посјетили смо Градску управу у Каунасу, као примјер добре праксе функционисања локалне управе“, рекао је Ђуревић.

Он је додао да је студијска посјета јако важна због практичних искустава који су се стекли, те указивања на изазове са којима се општине суочавају у процесу израде и провођења стратегија.

Координатор за развојне програме и пројекте општине Рудо Јелена Кузмановић Шалипур рекла је да је посјета Литванији показала да је могуће направити позитивну промјену у држави.

„Мотив за увођење одређених измјена у систему планирања и буџетског трошења за Литванију су били европски фондови, али су временом схватили да исти принцип требају примјенити и на управљање државним буџетом. Пуно тога смо научили током студијске посјете. Нешто од наученог је могуће примјенити и  код нас на локалном нивоу, а нешто већ теже јер зависи од виших нивоа власти“, истакла је Шалипур..

Учесници посјете били су представници општина Власеница, Шипово, Берковићи, Рогатица, Рудо, Вишеград, Хан Пијесак, Љубиње из Републике Српске, те пресдтавници општина Равно, Јабланица, Лукавац, Бреза, Читлук, Ново Сарајево из Федерације БиХ.

Организатор посјете је Центар за обуку јединица локалне самоуправе у Литванији.