Делегација из Штајера у посјети општини Вишеград

29.04.2017.

Делегација аустријског града Штајер, која борави у дводневној посјети Вишеграду, размотрила је са представницима ове локалне заједнице могућности за сарадњу у више области.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су делегацији представљени привредни и туристички потенцијали, а размотрене су могућности за сарадњу у областима образовања, спорта, културе, те умрежавања у области привреде и пољопривреде.

„Разговарали смо о различитим темама да би остварили сарадњу у свим областима, прије свега, привреди и туризму, као и званичну сарадњу између општине Вишеград и Штајера“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да у Штајеру живе бројне породице из Вишеграда, те да очекује изузетно добру сарадњу.

Замјеник градоначелника Хелмут Цетл рекао је да је Вишеград лијеп туристички град, који посјећује пуно људи, што сматра веома добрим.

„Овдје су прије рата постојале успјешне фирме које сада нису у функцији. Ми ћемо покушати да остваримо привредну сарадњу, а радо ћемо позвати представнике општине Вишеград у Штајер да сарадња добије још већи значај“, истакао је Целт.

Он је напоменуо да је у посјету Републици Српској дошао након позива начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

Савјетник за развој града Марио Ритер навео је да је туризам Вишеграда, посебно бањског, једна од могућности коју би требало представити грађанима Штајера.

Ритер сматра да Вишеград може да понуди и спортски туризам због близине ријеке, те оцијенио да је заједничка сарадња веслача сектор који није довољно искориштен и да је могуће извршити размјену младих спортиста.

„Вишеград је град са дугом историјом и смисао ове посјете је да презентујемо људима оно шта може да понуди“, закључио је Ритер.

СРНА