Црква организује богослужења, није одговорна за народне прославе

13.01.2020.

Црквена општина Вишеград саопштила је данас да је Српска православна црква /СПЦ/ организатор искључиво богослужења и не прихвата одговорност за народне прославе Божића на улицама и трговима, па је нико не може кривити ни за један инцидент настао на тим скуповима изван црквеног простора.

У саопштењу се наводи да је неколико медијских кућа из БиХ тенденциозно извјештавало о прослави Бадње вечери у Вишеграду 6. јануара и неоправдано оптужило СПЦ за учешће у, како се наводи „провокацијама“ и „пјевању четничких пјесама“.

У саопштењу се подсјећа да је прослава Божића код Срба традиционално општенародна и да у јавним прославама овога празника не учествује само Црква.

„Тражити да се СПЦ ограђује или осуђује поступке појединаца или удружења која организују своје прославе у којима сама нема учешћа, без обзира на то што су у вези са вјерским празницима, крајње је злонамјерно и у служби јефтине политике која већ деценијама одржава ужасавајући стереотип о СПЦ као `клерофашистичкој институцији`“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је очигледно да „проповједници“ оваквих теорија имају злу намјеру да поремете односе вјерских заједница у БиХ.

„Сматрамо да је апсурд захтијевати од највиших вјерских поглавара било које вјероисповијести да се оглашавају поводом сваког контроверзног догађаја“, наводи се у саопштењу и истиче да, као што се ниједна црква у Европи не може кривити за евентуалне неподобности на тамошњим „божићним сајмовима“, тако ни СПЦ не може бити одговорна ни за један инцидент настао у оквирима прославе Божића, изван црквеног простора.

Црквена општина у Вишеграду подсјећа да се ширење националне и вјерске мржње по закону кажњава и позива све оне који су се осјетили повријеђеним, као и медије да пријаве органима гоњења све појединце које сматрају виновницима за евентуална непријемрена дешавања током прославе у том граду.

У саопштењу се наводи да је само такво реаговање исправно и не представља злоупотребу догађаја с циљем ширења вјерске и националне мржње.

„СПЦ се већ дуго сатанизује у појединим политичким круговима и жртва је разних и невјероватних `теорија завјера`. Тако је, нажалост, било и овога Божића, када су поједини медији, оптужујући СПЦ, оптужили вјернике из Вишеграда који су те вечери били у Цркви у радосном, али скрушеном молитвеном расположењу“, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да СПЦ у Вишеграду искључиво проповиједа Јеванђеље, његујући одличне односе са другим вјерским заједницама.

Црквена општина Вишеград подсјетила је да се званичници СПЦ, зарад мира у БиХ, редовно суздржавају од ситничавих, јавних критика на рачун представника других вјера, чак и када од њих чују отворене увреде.

Црквена општина Вишеград и свештенство ће и даље проповиједати мир и толеранцију, те радити и на заједничким пројектима са Исламском заједницом ради побољшања и сада веома добрих односа.

ЦРКВЕНА ОПШТИНА