Цивилна заштита спремна да пружи помоћ грађанима

01.03.2017.

Цивилна заштита општине Вишеград спремна је да заштити грађане и њихова добра у случају елементарних непогода, закључено је данас на састанку Штаба општинске Цивилне заштите, поводом обиљежавања 1. марта – Међународног Дана цивилне заштите.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да је на састанку, између осталог, усвојен приједлог плана одбране од поплава на територији општине.

„Разматрано је и о могућем приливу миграната који су сада смјештени у колективним центрима у Србији, а с обзиром да су Мађараска и Хрватска затвориле границе, постоји велика могућност да дођу близу граничног прелаза Вардиште“, навео је Ђуревић.

Он је додао да су представници Цивилне заштите припремили план активности у вези са могућим смијештањем и просљеђивањем миграната.

Самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите Љиља Павловић рекла је да су данас усвојени и планови за ову годину који би требало да „унаприједе и обезбиједе свестранија ангажовања свих релевантних субјеката“.

Представник Цивилне заштите Срећко Гавриловић нагласио је да је један од закључака данашњег састанка формирање стручног оперативног тима који би дјеловао у мјесним заједницама са циљем упознавања становништва о различитим опасностима.

Старјешина Ватрогасне јединице Вишеград Жељко Милошевић каже да ова јединица може превентивно да дјелује, заједно са тимом који је укључен у рад Цивилне заштите.

„Већ смо имали 15 интервенција на отвореном простору, што захтијева превентивно дјеловање и показује да ће у прољеће бити пожара“, додао је Милошевић.

Командир Јединице Граничне полиције Вишеград Зоран Ступић рекао је да је у протеклом периоду Јединица помагала локалној заједници када је ријеч о спасавању људи који су били угрожени у поплавама и пожарима.

Састанку, који је одржан у кабинету начелника општине присуствовали су представници Цивилне заштите, Ветеринарске станице, Шумског газдинства „Панос“, Хидроелектране Вишеград, Полицијске станице, Црвеног крста, Ватрогасне јединице, те Граничне полиције.

СРНА