Централни дочек за 1.050 дјеце са Космета у јуну у Вишеграду

07.03.2019.

Општина Вишеград ће и ове године 16. јуна бити домаћин централног дочека за 1.050 дјеце са Косова и Метохије који ће до 23. јуна боравити у породицама у 18 градова и општина Републике Српске.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је на данашњем састанку Организационог одбора да ће општина домаћин бити и Хан Пијесак.

„Вјерујем да ћемо у тих седам дана дјеци са Космета пружити све што им је потребно како би заборавили на своју свакодневицу“, навео је Ђуревић.

Он је посебно захвалио предсједнику Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милораду Арлову што је Вишеграду поново указана прилика да организује дочек ове дјеце и начелнику општине Хан Пијесак Влади Остојићу који је прихватио да ова општина буде партнер.

Арлов је рекао да ће међу 1.050 дјеце са Косова и Метохија бити и њих 50 са сметњама у развоју, у пратњи родитеља.

„Хтјели смо да буду са осталом дјецом, да се не одвајају, а то ће за њих бити велики доживљај. Око 900 породица из цијеле Републике Српске прихватиће дјецу на седам дана“, каже Арлов.

Према његовим ријечима, циљ пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, који се реализује осму годину, јесте повезивање Срба са обје стране Дрине.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић каже да су дјеца са Космета први пут била на Хан Пијеску прошле године.

„То су дјеца која немају слободу кретања тамо гдје живе, а у Републици Српској врата су им широм отворена и народ их очекује као рођену дјецу. Општина Хан Пијесак уплатила је новац за изградњу Центра за дјецу ометену у развоју у Косовској Митровици, а овом приликом позивам све општине да се прикључе тој акцији“, рекао је Остојић.

СРНА