Боројевић: У Вишеграду једна од најопремљенијих станица

27.10.2020.

Вишеград има једну од најмодернијих и најбоље опремљених хидрометеоролошких станица у Републици Српској, оцијенио је данас вршилац дужности директора Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић.

Боројевић је истакао да вишеградска метеоролошка станица у насељу Бикавац има аутоматску мјерну метеоролошку опрему, која у одређеном периоду мјери број метеоролошких параметара, које путем интернета шаље на централни сервер у Бањалуку.

„Раније је постојала само класична метеоролошка мјерна опрема, односно аналогни термометри и кишомјер који је мјерио количину падавина за 24 сата, а сада се мјери и интензитет падавина, односно можемо видјети колико је у одређеном периоду пало кише по метру квадратном“, рекао је Боројевић током посјете Вишеграду.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да, захваљујући Републичком хидрометеоролошком заводу Републике Српске, ова општина сада има једну савремену станицу.

„Општина Вишеград је за ову станицу, која је потребна свим становницима Републике Српске и Вишеграда, обезбиједила локацију, као и комуналне и инфраструктурне инсталације“, рекао је Ђуревић.

Након састанка у општини Вишеград, Ђуревић и Боројевић обишли су Хидрометереолошку станицу.

СРНА