Богослужења у складу са препорукама

16.04.2020.

Богослужења у вријеме трајања васкршњих празника у вишеградским храмовима обављаће се редовно у складу са препорукама општинског и републичког Штаба за ванредне ситуације, као и Српске православне цркве, рекао је Срни протојереј-ставрофор Александар Топаловић.

Он је истакао да ће у периоду забране кретања свештеници уз дозволе сами обављати богослужења.

„Вјерници могу да се окупе вечерас на Велики четвртак од 17.00 часова у оба вишеградска храма уз мјере предострожности које су прописане, а на Велику суботу, када ће бити служене статије и литургија, у периоду од 7.00 до 14.00 часова, док траје слободно кретање, вјерници могу да дођу у храмове, пристуствују светој литургији, помоле се Господу и причесте се по свом нахођењу“, рекао је Топаловић.

Он је напоменуо да ће на први дан Ваксрса свештеници служити литургије по распореду, али без присуства вјерника.

„Нажалост, нећемо се моћи окупити на тај дан, радујмо се васкрсењу Господа у нашим домовима, у нашим малим црквама и ту прославимо Ваксрс, те се на такав начин солидаришимо са свим нашим православним хришћанима који прослављају Васкрс широм планете“, истакао је Топаловић.

Он је додао да ће се у понедјељак, другог дана Васкрса, служити литургија од 9.00 часова уз присуство вјерника, који ће се моћи причестити уз мјере заштите какве су препоручене.

Топаловић је позвао све вјернике да поштују одлуке надлежних служби и цркве, да буду одговорни, рекавши да радост Васкрса не смије бити помућена било каквим овоземаљским догађањима.

„Будимо одговорни и заједнички се молимо Богу и прославимо Васкрс у радости онако како и приличи“, нагласио је Топаловић.

СРНА