Апел грађанима да не изазивају пожаре

04.03.2024.

У посљедњих двадесетак дана на подручју општине Вишеград ватрогасци су имали дневно и по три интервенције због пожара изазваних усљед чишћења имања, истакнуто је након састанка Форума за безбједност локалне заједнице.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Жељко Милошевић изјавио је да лијепо вријеме подразумијева и рад на пољу и паљење ниског растиња, што, како каже, нажалост доводи и до пожара који могу да се отргну контроли, тако да ватрогасци имају скоро свакодневне интервенције.

„Свјесни смо да људи морају очистити своја имања али треба водити рачуна да то не изазове велики пожар, па је, прије самог паљења, потребно обавијестити Територијалну ватрогасну јединицу. Позивом на број 123 најавите када ћете чистити имање и ватрогасци ће изаћи на терен како би обезбиједили минималне техничке услове за спровођење тог поступка“, рекао је Милошевић.

Драгомир Јовановић из Цивилне заштите општине Вишеград рекао је да је ова служба својим активностима укључена у стварање доброг безбједносног амбијента на подручју града.

„Цивилна заштита предузима све мјере из своје надлежности, надгледамо ситуацију, пратимо стање на терену и путем средстава информисања о томе обавјештавамо грађане“, истакао је Јовановић.

Форуму су, осим редовних чланова, присуствовали представници заједница етажних власника са подручја општине.

На састанку је било и ријечи о активирању видео-надзора с циљем боље безбједности лица и имовине, оснаживању противпожарне заштите, заштите од елементарних непогода, као и паса луталица.

Са данашњег засједања Форума за безбједност локалне заједнице упућен је апел грађанима да у предстојећим данима, у којима ће бити све више радова на имањима, воде рачуна о безбједности свих, те да радове на пољу предузимају у координацији са представницима Територијалне ватрогасне јединице и Цивилне заштите.

СРНА