Антонић: Додатни глас на изборима за родитеље – могуће рјешење демографске кризе

01.04.2024.

Професор Филозофског факултета у Београду Слободан Антонић представио је у Андрићевом институту у Андрићграду концепт „породичног вотума“ који значи додатни глас на изборима за родитеље и једну од идеја за подстицање родитељства.

Антонић је појаснио да је ријеч о потенцијалном механизму за суочавање са изазовима демографске кризе.

„Породице у Европи имају све мање деце, због чега политичари више пажње обраћају на старије од 55 година него на породична питања и она која се односе на децу“, рекао је Антонић на предавању о теми „Додатни глас на изборима за родитеље – рјешење за демографску кризу?“.

Он је истакао да је једно од рјешења омогућавање родитељима да гласају у име дјетета, односно да добију цијели или пола гласа за дијете, како би политичари обратили више пажње на породице са дјецом.

Антонић је представио и савремену аргументацију у прилог заступничког гласања родитеља у име дјеце.

„Имајући у виду да су деца чланови политичке заједнице, зашто не би била заступљена у парламенту тако што ће родитељи пре стицања права гласа детета гласати у њихово име“, рекао је Антонић који је и научни сарадник Андрићевог института.

Он је навео да у Њемачкој, Француској и Италији већ постоје иницијативе за родитељско гласање.

Антонић је, ослањајући се на своје искуство и истраживачке експертизе, пружио увид у историјске коријене и концептуалне рамове „породичног вотума“ као потенцијалног механизма за суочавање са изазовима демографске кризе.

Ово предавање представља важан корак ка академском разумијевању и обогаћивању дијалога о друштвеним иновацијама које могу имати значајан утицај на демографску политику.

Сарадник Андрићевог института Желидраг Никчевић рекао је да ово предавање представља почетак прољећне сезоне академских разговора, научних скупова и културних догађаја по којима је Андрићев институт препознатљив.

„Већ у априлу имаћемо предавање професора Милоша Ковића и Мила Ломпара који су сарадници Института. Услиједиће научни скуп из лингвистике, те бројни други све до Видовдана, када су `Видовданске свечаности`, чиме се наша културна, умјетничка и национална мисија, према замисли директора Института Емира Кустурице, ефектно испуњава“, истакао је Никчевић.

СРНА